Beyni Etkileyen On Roman
Bilim adamları, insan beynini değişik şekillerde etkileyen on romanı tespit etti.
Edebiyatın ‘iyileştirme’ vasfından yola çıkan bilim adamları, kaliteli içeriğe sahip, nitelik sahibi romanların insan beynini geliştirerek daha keskin bir hâle getirdiğini, sosyal ilişkileri kuvvetlendirerek karakteri değiştirdiğini ve kişilerarası ilişki kurmayı daha kolay bir şekle getirdiğini belirledi.
Toronto Üniversitesi öğretim görevlileri Psikiyatr Keith Oatley ve Ingrid Wickelgren’ın Scientific American dergisine yazdıkları makaleye göre, insanın roman kişileriyle özdeşleşmesi, hem hayal dünyasını zenginleştiriyor, hem de sosyal ilişkileri kuvvetlendiriyor.
Nitelikli bir roman, bu özellikleriyle insan beynini de keskinleştiriyor ve insanların davranışlarına dair bilgiler veriyor. İki bilim adamı, insan beyninin gelişimine en fazla katkıda bulunan on romanı da tespit etmişler. Akademisyelerin hazırladığı listede Tolstoy’un Anna Karenina veya Virginia Woolf’un Bayan Dalloway’ının yanı sıra Muhsin Hamid’in 2007 yılında yazdığı ‘The Reluctant Fundamentalist / Gönülsüz Köktendinci’ isimli romanı da yer alıyor.
Listede yer alan romanlar sunlar:
- Johann von Goethe / Genç Werther’in Acıları (1787)
- Jane Austen / Aşk ve Gurur (1813)
- Nathaniel Hawthorne / Kırmızı Leke 1850
- Gustave Flaubert / Madam Bovary (1856)
- George Eliot / Middlemarch (1870)
- Lev Tolstoy / Anna Karenina (1877)
- Virginia Woolf / Bayan Dalloway (1925)
- Toni Morrison / Sevgili (1987)
- J.M. Coetzee / Utanç (1999)
- Muhsin Hamid / Gönülsüz Köktendinci (2007)