Masal
- Genellikle halk tarafından yaratılan, sözlü gelenekte nesilden nesile anlatılarak aktarılan, konusu tamamen hayal ürünü olan ve kişileri olağanüstü özellikler taşıyan ürünlerdir.
- Anonim (oluşturanı belli olmayan) ürünlerdir.
- Masalda anlatılan olaylar olağanüstüdür.
- Masalın kişileri, olağanüstü özellikler taşıyan insanların yanında devler, periler, cadılar, sihirli cüceler gibi hayali varlıklardır. Kimi zaman ağaç, dağ, su gibi insan dışı varlıklara insana ait özellikler yüklenebilir.
- Masallarda zaman belli değildir. Olaylar “evvel zaman” denen bir zaman diliminde geçer. Mekân unsuru da zaman gibi belirsizdir. Bazı masallarda geçen Yemen diyarı, Irak ülkesi gibi gerçek yer adları, sadece isim olarak kullanılmıştır.
- Masallar genellikle geniş zaman ve duyulan geçmiş zaman (-miş) kipiyle anlatılır.
- Akıcı bir anlatım göze çarpar. Kısa cümleler ve canlı bir konuşma dili kullanılır. Bu dil sözlü edebiyat geleneğinin doğallığını ve rahatlığını taşır.
- Masallarda çoğunlukla karşıt durumların (iyilik – kötülük, adalet – zulüm, haksızlık – adalet…) çatışması vardır.
- Masallar didaktik (öğretici) nitelik taşır. Masalın sonunda ibret olması amacıyla her zaman kötüler cezalandırılır; iyiliği, doğruluğu, güzelliği, aklı temsil eden kahraman mutlu sona ulaşır.
- Masallarda dinî ve millî motiflere pek yer verilmez.
- Masalların kesin olarak bilinmemekle birlikte Hindistan’da doğduğu yönünde ortak bir görüş vardır.
- Günümüzde yazarlar masal türünde eserler vermektedir.
- Masallar; döşeme, asıl masal ve dilek olmak üzere üç bölümden oluşur:
a) Döşeme: Dinleyiciyi masala çekmek ve anlatılacak olayların olağanüstülüğüne hazırlamak amacıyla söylenen tekerlemenin olduğu giriş bölümüdür.
b) Asıl masal: Olayların anlatıldığı bölümdür. Bu bölüm kendi içinde giriş, gelişme ve sonuç olmak üzere üç bölüme ayrılır.
c) Dilek: Döşeme bölümünde olduğu gibi kalıplaşmış ifadelerden oluşan bitiş bölümüdür. Burada masal güzel bir sonuca bağlanarak dinleyenler adına güzel dileklerde bulunulur.